Kastīlijas ziepes, kas gatavotas no tīras olīveļļas, sāls un ūdens maisījuma, ir viena no maigākajām un tīrākajām ziepju versijām. Kastīļu ziepes ir pazīstamas ar to maigo un nealerģisko iedarbību uz ādu, jo tās nesatur dzīvnieku taukus, kairinātājus vai citas toksiskas vielas. Tā ir dabiska alternatīva sintētiskajām ziepēm, kas var sausināt ādu un izraisīt jutīgumu. Kastīlijas ziepēm ir viegla putu iedarbība un tās labi attīra, tāpēc tās plaši izmanto kā ķermeņa ziepes, šampūnu un pat kā mājsaimniecības tīrīšanas līdzekli.
Kastīlijas ziepes kļūst arvien bagātīgākas, jo ilgāk tās tiek nogatavinātas – gluži kā vīns. Parasti visaugstākās kvalitātes ziepes ir nogatavinātas vismaz 10 mēnešus vai veselu gadu. Jūras sāls jau gadsimtiem ilgi tiek izmantota ziepju receptēs, lai uzlabotu ādas stāvokli, kā arī palīdz izveidot cietāku ziepju gabaliņu.
Francijā no olīveļļas, jūras ūdens un sāls gatavotās Savon de Marseille ziepes ne ar ko neatšķiras no simtiem gadu pārbaudītajām. Savon de Marseille zīmogs ir pēdējais akcents, kas piešķir ziepēm tradicionālo izskatu.
Lai pagatavotu šīs ziepes, jums būs nepieciešams:
Instrumenti | Tauku (nātrija sārma) šķīdums: |
Silikona veidnes Savon de Marseille ziepju zīmogs (pēc izvēles) Elektriskais rīvētājs (blenderis) |
119 g nātrija sārma (līdz 5% papildu eļļas) 309 g destilēta ūdens 1 tējkarote jūras sāls |
Eļļas maisījums: | Ēterisko eļļu maisījums: |
936 g tīras olīveļļas (100 %) | 42 g ēteriskās eļļas |
Vienmēr valkājiet ziepju ražošanai piemērotu apģērbu, kas nosedz atklātās ķermeņa daļas. Strādāt labi vēdināmā vietā. Pārliecinieties, ka ražošanas vietā nav nepiederošu cilvēku, bērnu vai mājdzīvnieku, kas varētu novērst jūsu uzmanību.
- Pievienojiet destilētajam ūdenim jūras sāli un maisiet, līdz tā pilnībā izšķīst.
2. Pievienojiet nātrija sārmu ūdenim pakāpeniski (nevis otrādi) un viegli samaisiet. Ļaujiet tauku šķīdumam pilnībā izšķīst, līdz tas kļūst dzidrs.
3. Lielajā bļodā ielej olīveļļu.
4. Kad tauku šķīdums ir atdzisis līdz temperatūrai, kas zemāka par 57 °C, pievienojiet to bļodai ar eļļu. Lai samazinātu gaisa burbulīšu veidošanos, iesakām ielejiet tauku šķīdumu caur blendera sprauslu vai ar putukrāsošanas lāpstiņu. Dažas reizes viegli piesitiet ar biezputras aizmugurējo daļu pie bļodas dibena, lai gaisa burbulīši izkļūtu virspusē. Neieslēdziet maisītāju, kamēr tas nav pilnībā iegremdēts. Pēc ieslēgšanas maisiet 1 minūti vai līdz brīdim, kad uz virsmas izveidojas plāna līnija (angliski: “soap trace”).
5. Lēnām pievienojiet ēterisko eļļu maisījumu un labi saputojiet līdz pilnīgai sajaukšanai.
6. Ielejiet maisījumu izvēlētajā veidnē.
7. Izsmidziniet ziepju virsmu ar 99% izopropilspirtu, lai izvairītos no sodas nogulsnēm uz virsmas. Atstājiet ziepes nostāvēties vismaz 48-72 stundas, pirms mēģināt tās izņemt no veidnes.
8. Lai gan sāls palīdzēs ziepēm sacietēt, dažas pirmās dienas tās var būt nedaudz lipīgas. Ja ziepes ir grūti izņemt no veidnes, ielieciet visu veidni ledusskapī uz 4 stundām, lai atvieglotu ziepju izņemšanu no veidnes.
9. Ja izmantojat ziepju zīmogu, pēc izņemšanas no ledusskapja pagaidiet, līdz ziepes ir sasilušas. Mēs iesakām izmantot gumijas āmurīti, lai izveidotu ziepju nospiedumu, un nospieduma dziļumam jābūt vismaz 1 mm.
10. Pirms lietošanas atstājiet ziepes nogatavināties labi vēdināmā vietā vēl 4-8 nedēļas. Lai nodrošinātu vienmērīgu nogatavošanos, mēs iesakām ik pēc dažām dienām ziepes apgriezt.